2017 Anuga Gıda Fuarı’ndan Trendler

Nov 9, 2017

7-11 Ekim tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga Gıda Fuarı’ndaydık. Bu yıl 7.400 marka ve 165.000 ziyaretçiye kapılarını açan Anuga Fuarı, aynı zamanda bu alanda dünyanın en önemli fuarı olarak tanınıyor. Orhan Irmak Tasarım olarak biz de hem ürün hem de ambalaj tasarımı trendlerini incelemek üzere Anuga’yı ziyaret ettik.

Öncelikle dikkatimizi çeken en önemli trend, hayvansal içerik kullanılmadan üretilen vegan ürünlerindeki çeşitlilik oldu. Organik ve vegan ürünler için özel bir trend alanı da düzenlenmiş, cipsten sosise neredeyse tüm gıda ürünleri için vegan alternatifler bu sergi alanında yer almıştı.

Yüksek protein içeren ürünler ise bir diğer trendi gösteriyordu. Hayvansal gıda tüketmeyen veya spor yaptığı için yüksek proteine ihtiyaç duyan tüketicilere dönük birçok ürün hem süt ürünleri, hem de atıştırmalık ürünlerin sergilendiği hollerde yer almıştı.

Zeytinyağı da bu sene özel bir sergi alanında yer alan başlıklardan biriydi. Seramik şişeler ve pembeden turkuaza kadar geniş bir yelpazedeki radikal renk kullanımları, zeytinyağı ambalaj tasarımlarındaki en dikkat çekici noktalardı. Zeytinyağı gibi inovasyon alanı sınırlı ürünlerde, markalar açısından farklılaşmanın en önemli aracı ambalaj tasarımıdır. Anuga’da sergilenen örnekler bunu net olarak ortaya koyuyordu.

Ambalaj üzerinde yer alan ifadeler anlamında artık ürünlerin ne içerdiğinden çok ne içermediğine dair anlatımlar dikkat çekiyordu: No Milk, No Preservatives, Gluten Free, Sugar Free, %0 Calories, %0 Sweeteners… Tüketicilerin ürün içerikleri ile ilgili artan hassasiyeti, ambalajlarda yer verdiğimiz satın alma nedenlerinin hiyerarşisinde de bir değişimi gerektirecek gibi görünüyor.

Doğal ve katkısız ürünlere dönük tüketici taleplerinin, grafik tasarımlarda da karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Ahşap, kumaş, ham kâğıt dokuları gıda ambalajlarının vazgeçilmezi olmuş durumda. Buna paralel olarak da daha pastel renkler oldukça yaygın. Kullanılan font ailelerinde de içinde belirli oranda kusurlar barındıran, tüketicinin kendine yakın hissedeceği seçimler ortak bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Elbette yeni tatlar da fuarın ilgi çeken başlıkları arasında yer alıyordu. Özellikle peynir bölümünde tadına baktığımız lavantalı, zencefilli, çikolatalı ve aklımızda kalmayan daha birçok çeşit ürün, fuar ziyaretimizi lezzetli bir keşfe dönüştürdü.

İnovatif ürünler anlamında dikkatimizi en çok iki ürün çekti: Birincisi, 20 dakika çiğnediğinizde birçok vitamin ihtiyacınızı karşılayan sakız, diğeri ise buz küpü formatında ve suda eriyince frozen içeceğe dönüşen kapsüller. Sadece ambalaj tasarımı anlamında değil, ürün tasarımı anlamında da yenilikçi ürünleri Türk markalarından görmeyi dört gözle bekliyoruz.

Share this article with